יום שלישי, 26 בינואר 2010

סושי בט"ו בשבט...

כשחשבתי מה אני יכולה לתת לכם לכבוד ט"ו בשבט, היה לי ברור מאליו שאלו לא יהיו פירות יבשים. ט"ו בשבט הוא הרבה מעבר.

פעם שמעתי פנינה מאדם מאוד יקר שבה אמר:
"מזון = מן החי
מה שלא מהחי זה לא מזון, זה תוספות..."

גם הבן שלי מרגיש כך. רובנו מרגישים כך. מבחינת רבים מזון מהצומח אינו ממש מזון.
אני לא רוצה להכנס עכשיו ליתרונות ולחסרונות של המזון מהחי, אני יודעת שזהו נושא מורכב. היום אני מעוניינת להתמקד בצומח. ט"ו בשבט.

אחד מהמרכיבים העיקריים בתזונה היומית צריך להיות מזון מהצומח. 90-80% מהתזונה היומית אמורה להגיע מהצומח. מזון מהצומח הוא המקור העיקרי, ולפעמים אפילו היחידי לקבלת רכיבי מזון רבים. רק מהצומח נקבל פחמימות, מהצומח יגיעו אלינו כל המינרלים ורוב הויטמינים באיכות גבוהה מאוד.
תזונה יומית דלה במזון מהצומח גורמת בהכרח לחוסרים, שבמידה ולא ימולאו, בהכרח תגיע מחלה.
מה שקורה היום, שהיחס בין צריכת מזון מהצומח למזון מהחי התהפך. התזונה המערבית מבוססת ברובה על מזון מהחי.
תפריט יומי טיפוסי יראה כך:

חלב או שוקו בבוקר יחד עם קורנפלקס,
סנדוויץ עם גבינה בארוחת עשר,
לארוחת צהרים תמיד בשר/עוף יחד עם אורז או תפ"א או פסטה 
ובערב ביצה + גבינה ובמקרה הטוב סלט (שמורכב בד"כ ממלפפון, עגבניה ופלפל).

אחוז גבוה מאוד של התזונה היומית מגיע מהחי, כמעט ולא אוכלים פירות, ירקות, דגנים מלאים וקטניות. והגוף מגיב לחוסרים שנוצרים - נוצרת מחלה!
מאחר והתזונה כל כך חסרה, מתחילים להתפלא על כך שאחוז גבוה מהאוכלוסיה סובל מחוסר ויטמין D או חוסר סידן למשל ומתחילים לתת תוספי מזון לכולם - להשלים חוסרים.
אנשים אוהבים לקחת כדורי ויטמינים ומינרלים אבל שכחנו לבדוק מה המקור לחוסר, שכחנו לבדוק איך הבסיס התזונתי, שכחנו לבדוק האם הגוף אכן מקבל את כל מה שהוא צריך לקבל ושכחנו לבדוק אם הגוף מקבל דברים שהוא לא צריך. קל לתת תוסף, קל לבלוע כדור אבל צריך לזכור ששום כדור לא יעזור אם הבסיס התזונתי אינו נכון.

עולם הצומח הוא עולם מדהים וטעים מאוד. יש שפע ומגוון עצום והשילוב שלהם בתזונה היומית חייב להיכנס למודעות. אפשר להיות מאוד יצירתיים ולהכין מטעמים מהצומח. כבר שמעתי מאמא שפיתחה ארטיק מאבוקדו רק כדי להכניס אבוקדו לתזונה של בנה הצעיר.

היום, הכנתי לכם שני סרטונים איך אפשר באמת לשדרג את התזונה שלנו בעזרת מזון מהצומח ומה יותר מתאים לכבוד ט"ו בשבט מאשר לדבר על הנבטה. בנוסף, מה דעתכם להכין סושי בריא וטעים?

הנה, הסתכלו:
על הנבטה והכנת סושי (המתכון מופיע בהמשך)



ועכשיו לסושי:




סושי - המתכון

1 כוס אורז מלא
2 כוסות מים
1 כף מירין
1 כף חומץ אורז
דפי אצת נורי
ממרח וואסאבי
חופן נבטים (מאש, עדשים)
בצל ירוק
רצועות פלפל אדום
רצועות גזר
(רצועות ירקות נוספים) לפי הטעם

אופן ההכנה
  1. להכניס לסיר אורז ומים. לכסות, להביא לרתיחה, להנמיך את האש ולבשל עד לריכוך האורז (בערך 40 דקות)
  2. להוסיף את המירין והחומץ ולערבב.
  3. להעביר לקערה ולחכות שיתקרר.
  4. לפרוס את האצה על משטח העבודה. בעזרת ידים רטובות להניח את האורז הדביק על האצה. להשאיר את השוליים העליוניים נקיים ללא אורז.
  5. בחלק התחתון למרוח פס עדין של וואסאבי (חריף!)
  6. להניח פס של נבטים ועליהם רצועות ירקות.
  7. לגלגל את האצה עם הירקות. לסגירה, להרטיב מעט את שולי האצה להדבקה.
כמו תמיד, חשוב לי לשמוע אתכם. אתם מוזמנים להגיב ולכתוב לי כאן למטה, לשאול שאלות, ולהיות מעורבים .

ממני, חג ט"ו בשבט שמח,
המון בריאות
איילת

10 תגובות:

  1. כל הכבוד...
    נשמע מיוחד וטעים.

    השבמחק
  2. נתת לי רעיון מדהים המשלב שני דברים שאני מאד אוהבת: נבטים שאני כבר הרבה זמן מנביטה לבד ושמה לי בעיקר בסנביצים, וסושי שמאד אוהבת ואכלתי טובים רק בביקורי אצל ביתי בניו יורק. רשמתי לי כבר לקנות את שצריך ומחכה מאד למנה המוכנה.......
    תודה רבה והידד לרעיון

    השבמחק
  3. נפלא! סוף סוף אדע להנביט כראוי. תודה.
    כאוהבת סושי צמחוני, מחכה לטעום. 
    ניצן.

    השבמחק
  4. שלום, איילת.
    הגיע הזמן שאחזור להנביט. למדתי ממך לעשות את העניין יותר בקלות. בעבר הנבטתי בצלחת על מגבת לחה במקום חשוך, וזה יותר מסורבל מכפי שאת עושה. תודה.
    באשר לאורז המלא, מצאתי שאם אני משרה אותו למשך לילה שלם- ההכנה שלו מתקצרת וטעמו משתבח. מה דעתך?
    גילה

    השבמחק
  5. אני שמחה שאהבתם את הרעיון של הסושי הצמחוני ושילוב נבטים. גילה - ההנבטה מאוד קלה, לא צריך להסתבך. לגבי האורז - כן הטעם מתעדן וזמן הבישול מתקצר אם משרים מראש.
    בתאבון
    איילת

    השבמחק
  6. איילת יקרה, ראשית - יישר כח, אני מאד מאד אוהבת להאזין,לצפות וללמוד ממך.כאישה מאמינה אני ממש מתפעמת ללמוד עוד על גוף האדם ולהבין באמת עד כמה גופנו הוא יצירת פאר מדהימה!!
    כל שיעור שלך- מאלף!!
    יש לי שאלה : האם את הנבטים אוכלים על זרעיהם כשהם חיים? כלומר..האם הזרע אינו קשה למאכל?נסיוני בנבטים עד היום בנבטים שמוכרים בסופר כשמוכרים רק את הגבעולים הרכים.אז..כאן אוכלים גם את הזרע ללא בישול?..זה רך וטעים?
    תודה מראש על תשובתך :) המשך חורף גשום..וחמים בבית :) אורית

    השבמחק
  7. הי אורית,
    יש נבטים שאפשר לאכול ללא בישול - הזרעים הקטנים - מש, עדשים. את הגדולים יש צורך לבשל. אני לא כל כך אוהבת את הנבטוטים הקנויים כי יש שם תערובת של גדולים וקטנים, כך שאי אפשר לאכול אותם חיים.
    לגבי הנבטים שאנחנו מכירים מהסופר, אלו עם הגבעול הארוך, אותם כמובן יש לאכול ללא בישול.
    המון בריאות,
    איילת

    השבמחק
  8. התלהבתי מהרעיון והיום התאפשר לי להכין. את הרול הראשון עשיתי בדיוק כפי שהסברת, ואח"כ שיחקתי גם עם פטריות, בטטה ואבוקדו.
    היה כייף גדול, יצירתי וטעים.
    בזכותך איילת, נפתח בפני עולם הסושי המופלא.
    תודה! והמון הצלחה עם האתר הנפלא!
    גלית

    השבמחק
  9. ובהמשך לתגובתי מאתמול - 2 שאלות שאשמח לקבל עליהן תשובה:
    1.כמה זמן מומלץ להשתמש בנבטים המוכנים לאחר שהוכנסו למקרר?
    2. האם בווסאבי יש צבע מאכל? והאם יש לך רעיון למשהו חלופי להוספת חריפות? (אני השתמשתי בפלפל ירוק קצוץ דק, אבל אשמח לשמוע על רעיונות נוספים).
    בברכה,
    גלית (-:

    השבמחק

אנחנו מאוד מעוניינים לשמוע אתכם.
כתבו לנו!